Let the peak end rule
Let the peak end rule

Let the peak end rule

Blog post

Auteur: Margreet Oostenbrink
Datum: Augustus 2018

Deel via LinkedIn

Deel via Facebook

Abonneren
Het beste tot het laatst bewaren, dat is wat psychologen aanduiden met “the peak end rule”.

Herken je dat in iets simpels als het lekkerste stukje vlees op je bord laten liggen tot het laatst en die laatste hap bijna oneindig lang in je mond houden en intens genieten? Of ben jij juist iemand die wat lekker is het eerst op eet? Alsof het anders van je bord zou kunnen verdwijnen.

Ik vind het eerste slokje wijn altijd het lekkerste smaken, dat laten dansen in je mond en proeven en ontdekken, verrukkelijk. Zo is een eerste slok water als je dorst hebt ook zo aangenaam en de eerste koffie in de morgen een genot. En toch dat laatste slokje uit je glas, dat kopje koffie na het eten, die beleef je met een andere intensiteit en herinner je je t best.

Cabaretiers hebben vaak een ijzersterke opening én bewaren hun beste grap of dat waar je nog lang over nadenkt tot het laatst. En kijk in de sport, naar het turnen of bijvoorbeeld de kür van de kunstschaatsers of bij de paardendressuur. De laatste sprong en stap zijn vaak fantastisch. Uit experimenten blijkt dat we ons van gebeurtenissen het hoogtepunt en het einde het beste herinneren. Daarmee is een heerlijk einde dus ook nuttig, het helpt ons bouwen aan positieve connotaties. Stof tot nadenken!

Hoe mooi is het als we het in ons leven ook zo doorvoeren. Dat je je niet in de laatste jaren van je loopbaan sleept van de ene dag naar de andere maar juist met volle energie en oprecht genieten iedere dag jouw “ding” doet. Dat je in de jaren van je leven na voluit investeren in werk, huis, gezin ook de daaropvolgende jaren ervaart als de beste van je leven. Waarin je door ervaringen die je hebt opgedaan de druk van het heilige moeten durft los te laten en waarin je door vallen en opstaan hebt ontdekt wat het beste bij jou past. De jaren waarin je je minder gelegen laat zijn aan wat de omgeving van jou vindt en juist inzet wat jij vindt dat past. Bezig zijn met activiteiten waar jouw passie ligt, waar jouw talent floreert. Dat ben je niet bezig met het toewerken van het eind van iets, je bent bezig met ervaren en beleven.

Ik vind het mooi om te zien hoe in de jongere generaties, X en Y, men al veel meer lijkt te durven te koersen op wat voor hen past. Ik lach om de collega’s die vragend hun schouders ophalen en wat nukkig en afwijzend reageren op het verzoek van zo’n jonkie om 32 uur te werken omdat hij naast het werk ook graag andere dingen wil doen. “Hoezo moet ie niet eerst eens een poosje gewoon gaan werken” moppert men. Deze collega’s, inclusief ikzelf, kunnen niet meer terug naar de tijd waarin wij wellicht keuzes ook wel anders wilden maken maar ons hebben gevoegd in wat de context van ons heeft gevraagd. Wat mij betreft applaus voor de youngsters! Alle vernieuwingen die we hebben ingevoerd, van de industriële revolutie af, waren ooit bedoeld om minder en makkelijker te werken, niet meer en met meer druk. Dat hebben we er zelf van gemaakt.

Wat we wel kunnen doen, zelf, is eens even echt pas op de plaats maken. Of je nu in de 40, 50 of 60 bent, stap eens even uit je dagelijkse patroon en denk en voel. Loop eens met je voeten in de branding en mijmer over wat achter je ligt, of zet het geluid om je heen uit door naar buiten te gaan en de stilte te vinden en ruimte te zien. Richt dan vooral je ogen op de horizon en bedenk dat je als je 40er, 50er of 60er bent nog zoveel kunt doen om de periode die voor je ligt de beste periode van je leven te maken. Zet je mitsen en maren om in “mental gaps” en werk daaraan, al dan niet met wat guidance. Het begint met een stap, een stap in een andere richting, een ander pad op. Of het pad voort met een andere mind-set, dat in ieder geval. Het is bijna een soort strijdkreet Let the peak end rule! Jij verdient niet minder. Gun het jezelf.

De academie voor meesterschap richt zich in haar programma’s op de stap die je weer dichter bij je talent en je passie brengt en je in bepaalde periodes van je leven (her)nieuw(d)e wegen doet ontdekken. Er is zoveel moois te doen wat er echt toe doet.